Opis maratona... >>>

Popis veslača

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 >> Rezultati  >> 2003  >>  Opis maratona

6.MARATON LAĐA - 9.8.2003.godine

Veliki rivali zajedno do prvog mjesta!

Ovaj maraton ostati će upisan u povijest, po prvi put dvije (međusobno "nabrijane" tenzijama) ekipe zajednički su ušle u cilj. Iako je dva dana prije maratona, na glavnom mjerenju lađa, umalo došlo do "obračuna" zbog (ne)pravilnosti oko lađa, nitko nije očekivao ovakav završetak.

Već u ranim poslijepodnevnim satima subote, u Metkoviću, počeli su se skupljati lađarske posade uz Neretvu kod mosta. Što se više približavao trenutak starta atmosfera je bila sve usijanija. Prema programu, ekipe su napravile kratki mimohod kroz gradski park. Oko 16.30 sati iz Ploča je stigao brod Palagruža sa uzvanicima (predsjednik RH, premijer, ministri, sponzori...). Lađari su potom ušli u lađe i krenuli na zagrijavanje. Lijepo je bilo vidjeti na desetke lađa po Neretvi koje "šaraju" u svim pravcima. Na upozorenje s razglasa (s broda Palagruža) posade su se prihvatile konopaca. Konopci dugi 10-ak metara (s određenim razmakom, naizmjence duži i kraći), jednim krajem zavezani su za ogradu mosta dok je drugi kraj visio. Duži konopci bili su za lađe u prvom redu a kraći za drugi red. Konopci su tako namješteni da svaka lađa u drugom redu bude između dvije lađe u prvom redu, ali za dužinu lađe pozadi. Kako su lađe okrenute nizvodno, sama rijeka zategne lađe i ne dozvoljava pomicanje natrag. Treba istaći da je poštivan dogovor da brodovi budu udaljeni 500 metara ispred lađa na startu, što je mnogo bolje nego prošle godine. Iako je poslije bilo manjih "ulijetanja" gliserima između lađa i na taj način im otežavali veslanje.

Na zvučni znak sirene s broda, koji je dao predsjednik Mesić, dat je signal lađarima za start. To je najimpresivniji trenutak maratona. Veslači krenu u takvom ritmu kao da je cilj stotinjak metara dalje. Kako na tom dijelu rijeka "zavija" u lijevu stranu, brže posade prave najkraću stazu u lijevo. Oni koji budu sporiji znaju ostati priklješteni te nerijetko u tim "vrućim" trenutcima znaju i vesla "letjeti zrakom".

U jednom takvom "krkljancu" zatekla se posada Župe Plina, Krvavca II, Domagojevih gusara-Vid i Šarić Struge. Posada Rogotina (s desna) imala je malo brži start i presjekla put lijevoj Šarić Strugi koja je naletjela na Vid s lijeva. Iako su vidonjci bili za pola lađe ispred lijeve i desne strane, blokadom desne strane usporili su. Posada Krvavca počela ih je stizati i u jednom trenutku i stisnuti sa svoje lijeve strane od Župe Plina, a kako su imali višu lađu, nasjeli su na vidonjsku. Od velikih valova ispred i pod teretom druge lađe, prova lađe Vida u jednom trenutku bila je skoro 50 cm pod vodom. Kako su lađe bile u brzini prema naprijed, prednji kraj te lađe sve je dublje išao pod vodu a lađa se ubrzano punila vodom. Kad se raščistila lijeva strana i Krvavac se uspio odvojiti a veslači DG-Vid morali su prestati veslati i preći u zadnji kraj lađe kako bi "podigli" provu. Uspjeli su potom nastaviti vožnju i ispljuskati vodu iz lađe tijekom same utrke.

Za to vrijeme na čelu utrke odvijala se prava drama. Pomalo su se počeli izdvajati favoriti Rogotin i Komin te malo iza njih Donjani donji. Cijelom rutom dvije prvoplasirane posade imale su naizmjence minimalno vodstvo, a može se reći da su bili gotovo podjednaki. Te tri prvoplasirane posade nisu se mijenjale u Opuzenu nego su nastavili "mrtvu" utrku dalje. Prvi bliski susret posade Rogotina i Komina imale su na ulazu s Neretve u Crnu Rijeku, ispod prvog mosta. Tad su "frcnule" i pokoje međusobne iskre. Obje ekipe nastojale su proći kraćom rutom između obale i prvog nosivog stupa mosta te su se tu i bočno sudarile. U istom ritmu nastavili su dalje i kroz Rogotin. Uskoro su međutim naišli na nepremostivu prepreku. Na jednom mjestu u Stablini, gdje željeznička pruga prelazi preko rijeke, uski je betonski most gdje jedva može proći samo jedna lađa. Kako su bili skoro izjednačeni a nitko nije htio popustiti, obje lađe su se nasukale na most (na lijevu i desnu stranu mosta). Tu je došlo do stanke a sami veslači su uvidjeli da ne mogu dalje "glavom kroza zid". Da ih nebi dostigli pratitelji u tom zastoju, međusobno su se dogovorili da se propuste jedna po jedna lađa i dalje nastave zajedno do cilja (još 2-3 km). Nakon prolaska kroz "ušicu igle" dalje su nastavili u istoj ravnini do Ploča. Zajedno su ušli u cilj a veslači su zamijenili dresove i na taj način "zapečatili" novo prijateljstvo. Za njima je uskoro stigla i posada Donjana Donjih kao drugoplasirana te treća Baćina.

Jedan sličan "duel" pred ciljom imale su posade Domagojevih gusara-Vid i Škrape-Momići. Iako su Momići bili daleko ispred Vida (koji je zapeo na startu) potonji su ih uspjeli sustići na ravnom dijelu rijeke u Stablini, te su izjednačeni ušli u kanal na ulazu u Ploče. Nastavili su zajedno tih 100-injak metara kanalom do ulaska u luku Ploče. U fotofinišu 200 metara pred ciljem gusari iz Vida pokazali su svoju izdržljivost i ostavili pratioce iza sebe.

Službeni program odvijao se na rivi ispred hotela Ploče pokraj SC Močvara, pred oko 20 000 nazočnih koji su se "slijevali" na pločansku rivu. Prvo je dodijeljen pehar Slobodne Dalmacije najatraktivnijoj ekipi Domagojevi gusari-Vid. Potom su redom podijeljene nagrade. Za treće mjesto -Baćina, brončane medalje, mali brončani štit i plaketa. Drugoplasiranoj posadi Donjani donji bio je namijenjen srebreni mali štit, srebrene medalje i plaketa. Međutim, predstavnik istih, izišao je sam na pozornicu odbivši nagrade.

Potom su na red došli pobjednici Rogotin i Komin kojima je veliki (27 kg težak) prijelazni pobjednički štit uručio predsjednik RH Stipe Mesić. Manji zlatni štit u trajno vlasništvo uručio im je premijer Račan. Župan Šprlje uručio im je zlatne medalje (po 12 medalja svakoj ekipi).

Za uzvanike je potom priređena zajednička večera u hotelu, dok su lađari nastavili feštati do jutra na rivi, uz nastup Gorana Karana. Tijekom večeri, u hotelu, predsjednik Mesić uručio je pehar najstarijem maratoncu 61-godišnjem Stipanu Zmijareviću iz ekipe Stablina.

Procjena je da je ovaj maraton pratilo oko 50 000 gledatelja cijelom trasom.
 

 

Povratak na vrh stranice

 

 

FOTOGALERIJA

6.maraton lađa-foto

(uskoro)

 

ZANIMLJIVOSTI

Tijekom večeri, predsjednik Mesić uručio je pehar najstarijem maratoncu 61-godišnjem Stipanu Zmijareviću iz ekipe Stablina.

Ekipa Vidonja je do sada najmlađa posada koja nastupa na maratonu lađa a čine je dječaci od 7-10 godina. Mlada posada Vidonja dobila je pehar kao najmlađa ekipa

Po prvi put na ovom maratonu sudjelovala je posada sa Prirodoslovno-matematičkog fakulteta iz Zagreba i to sa mješovitom (jedinom na maratonu) muško-ženskom posadom na čelu sa dekanom prof Viskovićem i prof. Mrinjekom. Mladi studenti i studentice (većina posade) inače su iz svih krajeva Hrvatske te se može reći da su "Hrvatska u malom" ili "reprezentacija Hrvatske (bez Neretvana") i ove godine jedina su posada van Neretve. Njihov prvi susret sa lađom, uopće, bio je tek 6.kolovoza, uoči Noći lađara kad su stigli u Metković a uspjeli su održati i 2 treninga.

Istu posadu PMF-Zagreb krasi još jedan raritet -veslali su u najstarijoj (i izvornoj) neretvanskoj lađi staroj 108 godina, sagrađenoj daleke 1895.godine. Lađu su im ustupili Domagojevi gusari-Vid koji su u istoj lađi nastupili na maratonu 2001.g. osvojivši 10. mjesto. S obzirom da ta lađa ne može parirati niti jednoj novosagrađenoj lađi. studenti su bili svjesni da ove godine ne mogu očekivati značajniji rezultat, bitno je ipak sudjelovati.
 

 

 

         

 

©  Udruga lađara Neretve

   Mapa weba