Opis maratona... >>>

Popis veslača

Startna pozicija

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 >> Rezultati  >> 2004  >>  Opis maratona

7.MARATON LAĐA - 14.8.2004.godine

Jutro 14.kolovoza počelo je s kišom. Mnogi su se sigurno upitali dali će biti maratona. No ubrzo se vrijeme promijenilo i već prije podne zasjalo je sunce. Kako se bližio početak maratona, atmosfera je bila uzavrelija. Sa svih strana pristizali su gosti. Procjena je da je cijeli maraton pratilo oko 50 000 gledatelja. Svakako je bila impresivna slika starta s lađama u vodi i načičkanim gledateljima na obje strane Neretve kao i mnoštvom raznih plovila na Neretvi od malih čamaca, skutera do velikih brodova.

U zadano vrijeme, dan je znak signalnom raketom za start. Čini mi se da je to iznenadilo lađare jer su prema izjavama očekivali da će prvo biti svirana himna RH. Lađari su silovito krenuli tako da je Neretva doslovno proključala. Već na startu iznenađenje je da glavni favoriti i dosadašnji pobjednici nisu poveli utrku. Već kod robne kuće vrh su predvodili s lijeva Plina Stablina, Baćina i Domagojevi gusari-Vid na desnom krilu. Glavni favoriti bili su im za leđima. Vodeći nisu posustajali i pomalo se stvarala razlika prvih nekoliko ekipa i pozadine. Negdje kod Adrie Baćina je izbila na čelo a i Donjani su brzo pristizali te do Kule izbili na vrh. U stopu su ih pratili Rogotin, Plina, Prud i Vid dok su drugi zaostali. Mrtva utrka polako se nastavljala prema Opuzenu. Razmak među vodećima bio je malen.

U Opuzenu Donjani nastavljaju bez zamjene predvodeći i dalje utrku, ako i Rogotin dok se Baćina, Plina i Prud  mijenjaju. I dok su Donjani i Baćina držali vodeću poziciju, puno zanimljivija bila je borba za treće mjesto. Domagojevi gusari također ne vrše zamjenu. Kod Komina Domagojevi gusari polako pretiču izjednačenu Plinu Stablinu i Prud te na samom ulazu u Crnu Rijeku dostižu treći Rogotin prateći u stopu Baćinu. Zbog izjednačenosti i sudara Baćina im malo bježi. U Crnoj Rijeci Donjani nastavljaju utrku kao vodeći s malom prednošću (moja procjena je da je razmak između prve druge i treće ekipe bio po 15-ak metara. Uskoro se i Prud približio borbi za treću poziciju. U jednom trenutku su Vid i Prud izjednačeni bili na samoj krmi Rogotinu. No zbog uske rijeke nije lako bilo preteći. Pred ulazom u Rogotin malo iznenađenje, kad su svi očekivali da će pred svojim navijačima dobiti snagu, u samom mjestu na treću poziciju izbijaju Domagojevi gusari-Vid. Borba za treće mjesto se nastavlja i dalje.

U Čeveljuši izjednačeni Rogotin i Domagojevi gusari izbijaju pred uski most ispod željezničke pruge gdje staju. Prema pričama nekih očevidaca, Rogotinjani predlažu međusobno propuštanje i da se sačekaju iza mosta. U kratkom naguravanju Vid sportski propušta Rogotin koji koristi situaciju i bez čekanja nastavlja dalje stvorivši prednost. Cijela situacija zabilježena je na brojnim videokamerama. Prud je iskoristio situaciju i skroz se primakao vidonjcima. Na pravcu kod Stabline vodi se izjednačena utrka za četvrtu poziciju između Domagojevih gusara i Pruda a i razmak između vodećih nije bio velik. Jedno za drugim u kanal i luku Ploče ulaze Donjani, Baćina i Rogotin dok Vid i Prud međusobno zapinju. Dalje nisu mogli veslati već su se sporo pomicali. Situaciju koristi Plina-Stablina koja je prilično zaostajala i stigla prethodnike. Na izlasku iz kanala zbog nemogućnosti manevriranja Vid i Prud gube vrijeme dok su se razdvojili što koristi Plina Stablina i prestiže ih 100 metara pred ciljem. Vidonjci zapinju i približiše se Plini ali ih je omela bova.

Pred samim ciljem, a nakon što su ciljnu ravninu prošli Donjani, Baćina i Rogotin te Plina Stablina, Domagojevi gusari-Vid usporavaju i čekaju susjede iz Pruda (što je vjerojatno bio dogovor iz kanala kad su bili izjednačeni) te zajedno prolaze ciljnu ravninu. Vidljivo je da je ovaj maraton bio vrlo izjednačen među vodećim ekipama što je vjerojatno uzrok u istim lađama. Iako je Baćina na početku vodila te potom stalno držala drugu poziciju, u finišu pomalo su zaostajali. Da se nisu međusobno iscrpili Rogotin, Vid i Prud, možda bi neka od tih ekipa (da je bila sama bez pratnje) dostigla Baćinu jer su im bili vrlo blizu.

Pobjednička ekipa Donjana svoju snagu i uvježbanost pokazali su još na brzinskoj utrci u Opuzenu te nisu nikakvo iznenađenje.

Prve tri ekipe nagrađene su medaljama i malim štitovima a pobjedniku je pripao još i veliki prijelazni štit. Pehar Slobodne Dalmacije za atraktivnost pripala je ekipi Šarić Struge. Mlade krhke gusarice, studentice iz Zagreba također su dobile priznanje. U ovakvoj žestokoj muškoj konkurenciji nije im nimalo lako bilo izveslati cijelu rutu do Ploča. Njihov drugi takmac, domaće gusarice iz Opuzena veslale su samo do Opuzena dok su zagrepčanke željele izveslati cijelu trasu.

Svakako veliko iznenađenje je samo 9.mjesto (odnosno 10. lađa) ekipe Komina, inače trostrukih slavljenika (prošlogodišnji pobjednici).

Pored mnogobrojnih brodova i brodica, maraton je pratio i vlak sa navijačima cijelom rutom, kao i jednim dijelom helikopter HV te mali avion "pajper" što je dalo vrlo impresivnu sliku cijelom maratonu i gostima koji su po prvi put gledali maraton.

Blace, subota, 28.kolovoza - NOĆ PRVAKA - fešta pobjednika

Fešta prvaka Donjana donjih u Blacama održana je u subotu 28. kolovoza. Iako je fešta bila predviđena 21.kolovoza, zbog jakog nevremena je odgođena. Tada su trebali nastupiti Marijan Ban i Rafo.

Goste su zabavljali Mucalo i zvijezde Story SuperNova Neda, Pamela i Ivana. I "kad gube i kad tuku" uvijek fešta. Donjani zbilja znaju slaviti. Ovo im je 4. fešta u nizu. 2001.godine kao viceprvaci organizirali su pravu feštu na kojoj je pjevao Thompson. Iduće 2002.godine to je već bila nezaboravna NOĆ PRVAKA uz Dražena Zečića i Maju Šuput. Prošle godine kao viceprvaci također su feštali.

Nezaboravna NOĆ PRVAKA pamti se i u Kominu 2000. i 2001. godine. Kominjani nisu žalili truda ni novca da proslave naslove, posebno 2001.godine. Uz vola na ražnju, svaka ekipa imala je svoj stol za objed te pečenog janjca, pršut i kolače. Pića je bilo u neograničenim količinama Prošle godine, zbog "nesporazuma" između pobjednika i grada Ploča po prvi put nije održana.
 

 

Povratak na vrh stranice

 

 

FOTOGALERIJA

7.maraton lađa-foto

(uskoro)

 

ZANIMLJIVOSTI

Opuzenske gusarice veslale su do Opuzena a njihove "protivnice" iz Zagreba imale su želju izveslati cijeli maraton.

Na službenoj stranici predsjednika RH fotografija predsjednika sa lađarima...

 

 

 

         

 

©  Udruga lađara Neretve

   Mapa weba