www.maraton-ladja.hr

 

LAĐARSKO IZASLANSTVO U WAITANGI – PAHIA NOVI ZELAND

Izaslanstvo ULN-e (predsjednik Marko Marušić i dopredsjednik Izvor Škubonja) koje, na poziv Hrvatskog kulturnog društva “Kralj Tomislav” iz Aucklanda boravi u Novom Zelandu, početkom prosinca boravilo je u Waitangi u gradu Pahiji gdje je inicijator cijelog novozelandskog projekta gosp Goran Kačurov uz pokroviteljstvo HRVATSKOG KLUBA iz Aucklanda osigurao susret sa Maorskim vođom naroda Ngapuhi gospodinom Honeom. Nakon kratkog susreta Hone nam je omogućio ulaz u Waitangu TREATY GROUNDS (mjesto nastanka današnjeg Novog Zelanda). Samim spomen područjem u turističkoj skupini upoznati smo sa ovim mjestom gdje su svojevremeno Englezi i preko 500 poglavica tada razjedinjenih Maora potpisali sporazum za korištenje ove zemlje na 200 godina. Taj ugovor ima svoje dvije verzije a jedna od njih i svoju podverziju. Neusuglašenost istih doprinijelo je da do danas nije riješeno to pitanje. U krugu ovog povijesnog parka čuva se najveći Waka brod dug 32 metra a može u njega stati 150 ratnika. Brod je izgrađen (izdubljen) od tri debla i spojen bez ijednog metalnog  klina ili čavla a isto je plovilo u  oceanu dostizao brzinu od 18 čvorova pogonjeno samo veslima ratnika. Do njega je izloženo nešto manje plovilo koje je bilo uobičajeno svojom veličinom a obadva se i danas koriste u različitim svečanostima.

najveći waka brod

 Na najvišem dijelu ovog parka nalazi se replika kuće engleskog koloniste i „sveta Maorska kuća“ u kojoj su nas dočekali domaćini koji su u istoj prikazali nekoliko svojih napjeva i plesova.

 Nakon obilaska Waitange pošli smo u zaljev gdje nas je gospodin Hone dočekao sa svojom Wakom i uz brzi tečaj načina držanja vesla te različitim poklicima i pjesmama koji se izmjenjuju tijekom cijele vožnje krenuli smo u unutrašnjost sa nekoliko Maora i obitelji Nizozemaca.

Izvor opisuje način vožnje lađe...

Negdje na pola puta Hone prepušta Izvoru da vodi umjesto njega brod onako kako to lađari rade i nakon  priprema   pozor-kreni  slijedili su usklici leć na veslo, jače, ajmo sad. Uz takvo veslanje, vikanje i  pjevanje vrlo brzo se stiglo do MARAIE (svetišta)  Honeovih predaka.

pred MERAIE (svetište) naroda Ngapuhi

Zbog plićine napustila se Waka i gackanjem po glibu po stopalima Honea jer promašaj tog traga značilo bi upadanje u duboko blato stigli smo pred svetište. Hone tu objašnjava borbu za opstanak njegovih predaka te nakon toga poziva predsjednika ULN da u ime skupine izdrži ritaulni napad domaćina. Naime uz ratne pokliče i ples s kopljem  domaći ratnik je pred njega bacio list kojeg je on morao naći i podići niti jednom ne skrenuvši pogled sa njegovih očiju, to je i uspio pa je prošao bez ozljeda koje slijede onima koji to neuspiju. Poslije uz vođu Honea te pratnju ostalih ulaze u MARAIE-u.

Nazočni Maori izvode ritualne molitve  nakon kojih se svi kratko obrate zbog čega su ovdje. Prvo se obratio gospodin Kačurov zatim redom Marušić, Izvor Škubonja pa obitelj Nizozemaca. Uslijedila je još jedna molitva pa pozdrav (polaganje čela na čelo- nos na nos) i izlazak. Vani se sa Honeom i  nazočnim Maorima razgovaralo o razlogu dolaska lađara o čemu su oni zahvaljujući Kačurovu sve znali samo se ovdje pokušalo definirati tko i kako bi od njih došao u Hrvatsku i na  Maraton lađa.

Dogovoreno je da razgovore  nastavimo sutra nakon povratka sa najsjevernije točke  Novog Zelanda odnosno mjesta gdje se spajaju /sudaraju dva oceana.

u društvu Maora

Hrvatska zastava u Pahiji...

 

Podsjetimo, folklorni ansambl  „Kralj Tomislav“ na ljeto 2011.godine boravio je u Neretvi >>> više