>> Natjecanja  >>  Brzinske utrke

BRZINSKE UTRKE

"Kup Slobodne Dalmacije"

Utrke za izbor startnih pozicija na Maratonu lađa

Opuzen, utorak 7.kolovoza 2019.

VAŽNO: sve ekipe veslaju sa svojim veslima i sjedalicama

Održavaju se uoči maratona lađa na rijeci Maloj Neretvi između mosta i brane, gotovo u centru Opuzena. Utrke se odvijaju na stazi duljine oko 120 metara s okretom oko bove i povratkom natrag na mjesto gdje se startalo pod mostom. Vrijeme se mjeri pomoću lasera a o plasmanu među pojedinim ekipama odlučuju i stotinke. Početak utrka je oko 17.00 - 18.00 sati (kada se definira program). Utrke se voze jedna po jedna ekipa u istoj lađi. Utrke završe oko 21-22 sata.

Prvi voze debitanti, zatim povratničke ekipe a zatim od posljednje plasirane ekipe na prošlom maratonu lađa. Zadnji voze prošlogodišnji pobjednici maratona lađa. Nakon što se utvrdi poredak, na Trgu kralja Tomislava (desetak metara udaljenom od mjesta gdje su se odvijale utrke) vrši se dodjela nagrada trima prvoplasiranim ekipama i izbor startnih pozicija za maraton lađa. Prvi biraju pobjednici pa onda redom do posljednje plasirane ekipe-zadnje mjesto koje im preostane. Ekipama plasiranim od 1.-33.mjesta pripadaju natjecateljske lađe ULN a ostale ekipe (ukoliko ima više od 33) na maratonu lađa voze van konkurencije i startaju iz 3.-4. reda.

Lađarima je vrlo važan izbor startnih pozicija jer su lađe na startu u Metkoviću poredane u tri reda i nije svejedno dali će startati iz prvog ili drugog reda, sa sredine ili krajeva gdje je dulja staza...

Po završetku izbora pozicija nastavlja se zabavno glazbeni program...

Fotografije sa utrka 2010.godine:

uoči okreta i povratka prema cilju kod mosta

uzavrela atmosfera na Trgu Kralja Tomislava, zabavno-glazbeni program uoči početka programa

i po završetku do dugo u noć...

biranje pozicija za start maratona lađa u Metkoviću...

 

 

Povratak na vrh stranice

 

 

Pokrovitelj

Trima prvoplasiranim ekipama Slobodna Dalmacija dodjeljuje pokale, također trima prvoplasiranim pripada i nagradna večera u restoranu.

 

 

         

 

©  Udruga lađara Neretve