Predstavljen program ‘Tjedan lađe na Neretvi’, stižu nove lađe, a i ‘Krila Oluje’

U tijeku su završne pripreme za 27. Maraton lađa na Neretvi! Program ovogodišnjega Tjedna lađe na Neretvi prezentirali su danas članovi Udruge lađara Neretve na konferenciji za medije u Restoranu Buđoni u Momićima.

Na jednoj od najmasovnijih manifestacija u Hrvatskoj – Maratonu lađa na Neretvi i ove se godine očekuje velik broj ekipa te domaćih i stranih posjetitelja. Svi oni koji drugu subotu u kolovozu ne budu mogli pratiti Maraton duž 22,5 km duge staze od Metkovića do Ploča, moći će ga gledati u izravnom prijenosu HRT-a.

Iz Udruge lađara Neretve i ove su godine pripremili bogat program koji prethodi samome Maratonu. Tako će se u srijedu, 7. kolovoza u Opuzenu održati brzinske utrke za izbor startnih pozicija. Prije utrka, u crkvi sv. Stjepana Prvomučenika bit će služena sveta misa za sve lađare, a nakon nje će svi posjetitelji moći uživati u programu Akrobatske grupe HRZ-a ‘Krila Oluje’. Upravo su ‘Krila Oluje’ jedna od novosti u programu ovogodišnjega Tjedna lađe, a u spektakularnim prizorima posjetitelji će moći uživati dvadesetak minuta.

Četvrtak, 8. kolovoza tradicionalno je rezerviran za lađarice. Maraton lađarica startat će ispod Lučkoga mosta u Metkoviću, a na cilju u Opuzenu će biti održan program proglašenja pobjednika i dodjela nagrada te glazbeno-zabavni program.

U petak, 9. kolovoza u Gradskome parku u Metkoviću će biti održan Festival tradicija. Svoje običaje, kulturu i gastronomsku ponudu ove će godine predstaviti OPG-ovi iz Požeško-slavonske županije i Grada Lipika, a posjetitelji će moći uživati i u zabavnome programu. Kao i svake godine, organizatori će pripremati i svoje delicije, a prihod od prodaje je namijenjen u humanitarne svrhe.

Druga subota u kolovozu tradicionalno je rezervirana za lađare koji će i ove godine poslati predivne prizore iz Neretve u Europu i svijet. Start 27. Maratona lađa je u Metkoviću u 17 sati, a dolazak prvih lađa u Ploče očekuje se oko 19:15.

– U skladu s našim mogućnostima trudimo se svake godine dodati nešto novo kako bi program Tjedna lađe na Neretvi bio atraktivniji i kako bi se stvarala jedna lijepa priča u korist svih nas iz Neretve. Jako nas veseli dolazak novih lađa. Nove lađe će na Neretvi biti samo na Maratonu. U dolinu Neretve će novih 15-ak lađa doći desetak dana prije samoga Maratona. Konvoj će krenuti iz Tribunja, a vući će ga Hrvatska ratna mornarica do Metkovića. Bit će organiziran svečani ispraćaj iz Tribunja, a isto tako i doček u dolini Neretve. Ove godine smo kupili i tri nova čamca za suce, a dogodine ćemo kupiti još dva. Svake godine postavimo neke ciljeve i trudimo se ispuniti ih. Najvažnije nam je da su naši lađari već u treninzima i nije uopće važno tko će pobijediti. Pobjednik Maratona je lađa. To je bit cijele naše priče. Lađa će uvijek biti pobjednik Maratona i to je najvažnije za nas Neretvane, – istaknuo je predsjednik Udruge lađara Neretve Luka Oršulić.

Direktor Maratona lađa Mišo Glavinić je istaknuo kako je i ove godine naglasak na sigurnosti lađara i regularnosti na samoj utrci.

– Pripreme idu po planu i programu. I ove godine naglasak nam je na sigurnosti i regularnosti. Kao što smo mogli vidjeti, prošle godine smo uveli akreditacije za sve pratitelje u brodicama na Maratonu, a ono što će i ove godine biti na snazi je zabrana skuterima. Također, ove godine ćemo sa svim sudionicima Maratona dva dana prije obići rutu Maratona kako bi vidjeli ono što smo mi radili u pripremi staze. Iako smo prošle godine upoznali ekipe s promjenama, ove godine ćemo to napraviti tako da zajedno fizički obiđemo stazu. Važno je napomenuti kako smo mi svim lađarskim ekipama ponudili da po jako povoljnim uvjetima kupe svoju lađu te da imaju mogućnost treniranja tijekom cijele godine do samoga starta Maratona. Također, želja nam je da u suradnji s turističkim zajednicama napravimo još veću promociju Maratona lađa. Prošle godine smo uključili TZ grada Metkovića, a ove godine ćemo i TZ grada Opuzena i TZ grada Ploča, – naglasio je Glavinić.

Maratonu lađa na Neretvi prethode i lađarski kupovi. Prošlu nedjelju održan je Lađarski kup Općine Slivno, a na rasporedu su još i Lađarski kup Grada Lipika, Lađarski kup sv. Ante u Kominu, Lađarski kup Borovik u blizini Đakova, Kup lađarica ‘7 jezera’ u Baćini, Lađarski kup Gospe Karmelske u Krvavcu te Lađarski kup sv. Ilije u Metkoviću.

– Lađarski kupovi se poprilično dobro razvijaju posljednjih godina kao uvertira Maratonu lađa. Ekipe i mjesta koja se odlučuju za organizaciju kupova to jako dobro rade. Prošlu nedjelju je održan prvi Lađarski kup Općine Slivno. Unatoč kiši, nijedna ekipa nije odustala. Čestitamo svima, a posebno organizatorima. Lađarski kupovi su natjecanja koja ekipe vole. Tako mogu vidjeti kako ‘stoje’ u odnosu na ostale, što moraju popraviti itd. Kupovi daju jedan poseban čar Maratonu lađa, – istaknuo je član Nadzornoga odbora Udruge lađara Neretve Ante Šprlje, ujedno i komentator HRT-a tijekom prijenosa Maratona lađa na Neretvi.

Izvor: metkovic-news.com


Print  
Maraton lađa

Neretva River Boatmen Association

Ante Starčevića 5
20350 Metković
Republic of Croatia
IBAN:
HR6624070001100182856 – OTP banka
PIN: 48309934764
MCN: 01499355

Zatvori