Maraton lađarica

Točno sedam godina nakon prvog Maratona lađa, 2004. godine, proradila je ženska volja i dišpet, pa su žene, zajedno s muškarcima izveslale maraton od Metkovića do Ploča. To je uspijelo ženskoj ekipi „Gusarice“ Zagrebačkog sveučilišta, koje su za taj podvig trebale 2:58.03 sata. Važno je spomenuti i domaću ekipu „Gusarke“ iz Opuzena koje su iste godine sudjelovale na Maratonu izvan konkurencije, veslajući do svog Opuzena.

Image
Image

Na 8. Maratonu lađa 2005.godine pojavljuju se izvan konkurencije 3 ženske ekipe: „Gusarke“, Opuzen (to je njihov i zadnji nastup), „Gusarice“ Zagrebačkog sveučilišta i „Neretvanke“ iz Metkovića. „Gusarice“ Zagrebačko sveučilišta veslale su Maraton i 2006. godine i to im je bilo zadnje sudjelovanje na njemu. Te godine, „Neretvanke“ iz Metkovića nisu nastupile na Maratonu, ali se ponovo vračaju 2007. godine i time prestaje njihovo djelovanje. . Sa željom da se nastavi tradicija ženskom veslanja na Maratonu lađa, 2006. god. se osniva ženska udruge lađarica: „Metkovke“ – Metković, a 2011. god. ženska udruga „Gusarice“ također iz Metkovića. Obije udruge veslaju na Maratonu lađa do 2013.god. kao ženske posade, osim Metkovki koje su dvije godine za redom nastupile kao mješovita posada.

Na Maratonu lađa 2012. i 2013. godine, vesla je i ženska ekipa Primorsko-goranske županije. Tih godina, niknula je ideja da žene dobiju svoje natjecanje pa je Milojko Glasnović krenu u realizaciju 1.Maratona lađarica. Na tom 1. Maratonu lađarica pobjedila je ženska posada „Gusari“ iz Komina, drugo mjesto je zauzela ekipa iz Stabline, a treće „Metkovke“ iz Metkovića. Udruga lađaraNeretve, 2015. godine, za direktora Maratona lađarica imenuje Pavu Deliju, a organizacijski odbor čine Javorka Samić, Zdravka Barišić i Željana Musulin. Od tada zajedničkim snagama, Organizacijski odbor, polako ali sigurno, svake godine nadograđuje pravila ženskog maratona, u prvom planu gledajući na sigurnost veslačica.

2. Maraton lađarica, 2015. se organizira uz Pravila natjecanja s dobro poznatim informacijama, startom, rutom veslanja pa se slobodno može reći da je 2015. godina, godina početka Maratona lađarica. Od 2014. do 2017. Maraton lađarica se vesla na relaciji Opuzen – Metković, a zbog naglog interesa za nastupanje na Maratonu, Organizacijski odbor 2018. god. mijenja relaciju veslanja pa se ona pruža od Metkovića do Opuzena. Uz Maraton lađarica veže se niz zanimljivosti među kojima je potrebno istaknuti sljedeće: U svih sedam održanih maratona, brončane medalje su završile u Metkoviću, a jedina ekipa koja je uspijela obraniti zlato je ekipa „Gusarice“ Metković i to veslajući uzvodno.

Pravilnik Maratona lađarica
Sudačka pravila Maratona lađarica

REZULTATI DOSADAŠNJIH MARATONA LAĐARICA

Rezultati 10. Maratona lađarica
Rezultati 5. Maratona lađarica
Rezultati 2. Maratona lađarica
Maraton lađa

Udruga lađara Neretve

Ivana Gundulića 4
20350 Metković
IBAN:
HR3423900011101433192 – HPB banka
OIB: 48309934764
MB: 01499355

Zatvori