Novosti

Neretvanska lađa na sajmu nautike u Zagrebu

Jubilarni 30. međunarodni sajam nautike „Nautika 2023“ održao se proteklog tjedna u Zagrebu i okupio brojne izlagače i posjetitelje. Kao poseban „začin“ ovako velikom i značajnom događaju, Udruga lađara Neretve i Udruga za očuvanje neretvanske baštine Opuzen, organizirale su poseban program koji je u periodu od 22.-26.2.2023. privukao impresivan broj gostiju iz različitih krajeva kako Hrvatske tako i inozemstva.

Neretvanska lađa, zaštićeno kulturno dobro Republike Hrvatske, svoj spektakularan povratak na scenu doživjela je kroz Maraton lađa, a s godinama je premašila domet doline i rasprostranila se po cijeloj zemlji i van granica naše države. Upravo iz tog razloga u subotu, 25.2.2023. je u sklopu sajamskog programa organiziran okrugli stol i prezentacija lađarskih udruga iz kontinentalne Hrvatske i susjedne Vojvodine. Integraciju lađe u njihov kraj predstavilo je 10 lađarskih udruga, od kojih je svaka na svoj način opisala koliko im je lađa utjecala na živote i koliko vremena ulažu u treninge radi sudjelovanja na Maratonu lađa, te su iznijeli svoje planove za budućnost.

Najbrojniji su bili lađari iz Bjelovara koji su se predstavili s tri udruge. Šumare je predstavio Matija Ivezić, ispred Sportske udruge Argo Radoslav Rajić, a žensku lađarsku ekipu Sparte Bjelovar predstavila je Marija Zlatić. Lađarice i lađare iz Siska predstavljali su Andrea Borić ispred Udruge lađarica Sisak i Saša Grahovac ispred Udruge lađara Sisak. Lađarske udruge iz grada Zagreba predstavili su Marijana Perković iz Sportske udruge Nereide i Ivan Obad iz Udruge lađara Zagreb. Vinkovačke lađare i lađarice predstavio je Stjepan Sertić koji je u sklopu programa uručio zahvalnice organizatorima u ime Udruge Vinkovački lađari. Lađare iz Sombora, Salašari Somborski, HKUD Vladimir Nazor, predstavio je Gašpar Matarić, dok je novoosnovanu udrugu lađara iz Sportsko veslačke udruge Đakovo predstavio Krešimir Željeznik.

Sve lađarske ekipe su u sklopu programa predstavile svoje lokalne specijalitete i najbolja vina iz svog kraja, pa su svi sudionici i posjetitelji imali priliku uživati u gastro i vinskoj ponudi kontinentalne Hrvatske.

U ime Udruge lađara Neretve prigodan govor uz zahvalu svim sudionicima iznio je Ante Šprlje, dok se Milojko Glasović, idejni začetnik Maratona lađa ili kako ga od milja zovu „Tata maratona“ također svima zahvalio i istaknuo da je ovaj događaj samo mali dio plana i ideja koje niže u svrhu promocije lađe i svih lađara, neretvanskog kraja i običaja. Cijeli događaj uspješno je koordinirala Sanda Dodig, dugogodišnja lađarica i aktivna promotorica Neretvanske lađe i maratona.

Tekst napisala moderatorica programa: Antea Kaleb

sajam nautike zagreb veljaca 2023

Treba se znati da je na ovom sajmu izlagalo 280 izlagača iz 27 zemalja i posjetilo više od 20 000 posjetitelja. S obzirom da smo imali štand u centralnom djelu sajma gdje se odvijalo otvaranje i zatvaranje sajma mogu slobodno reći da su skoro svi vidjeli našu izložbu.

Imali smo:

- Prezentaciju vina "Vinogorja Komarna"

- Prezentaciju foto safarija i Maratona lađa.

- Prezentaciju Neretvanskog brudeta.

I na kraju finale s kontinentalnim ekipama Maratona lađa.

Zahvaljujem:

"Direkciji sajma nautike" koja nam je gratis ustupila svoj prostor i maksimalno pomogla da sve zacrtano realiziramo.

Hvala svim ekipama za izvrsno sudjelovanje na ovom projektu.

- Veliko hvala gradu Opuzenu i ženskoj klapi "Arija" iz  na izvrsnom predstavljanju na otvaranju sajma.

- Zahvaljujem svim vinarima " Vinogorja Komarna" za izvrsnu prezentaciju naših vina.

- Hvala "Neretvanskom slivu" i njihovom direktoru Dani Blaževiću za pomoć.

-Također zahvaljujem chefu Stipanu Iličiću i restoranu „Balon“ za pripremu "Neretvanskog brudeta".

- Zahvalan sam "Chill Cantina - Almeria centar" iz Zagreba i  gospođi Marijani Perković.

- Zahvaljujem gospodinu Igoru Rothu, regionalnom direktoru tvrtke CEWE, na ustupljenom uređaju za izradu fotografija i foto knjige.

- Hvala Pavi Jerkoviću za prezentaciju i g. Zoranu Koviliću za pršut.

- Zahvaljujem mojim suradnicama Antei Kaleb i Sandi Dodig bez kojih sve ovo ne bi ovako lijepo uspjelo.

Na kraju zahvaljujem g. Anti Šprlji za sudjelovanje na okruglom stolu.

Miljenko Milojko Glasović, Predsjednik Udruge za očuvanje neretvanske baštine – Opuzen i Počasni predsjednik Udruge lađara Neretve


Ispis  
Maraton lađa

Udruga lađara Neretve

Ivana Gundulića 4
20350 Metković
IBAN:
HR3423900011101433192 – HPB banka
OIB: 48309934764
MB: 01499355

Zatvori