Novosti

U Lipiku predstavljena Monografija – 25 godina Maratona lađa

U organizaciji Udruge lađara Neretve, Hrvatskog šumarskog društva - Ogranak Bjelovar, Grada Lipika i Gradske knjižnice i čitaonice Lipik, u okviru 2. Lađarskog kupa Grada Lipika, 8. lipnja je u Multikulturalnom centru Lipik održana promocija monografije „25. godina Maratona lađa“ te izlaganje izravnih sudionika veslačkog maratona i predavanje o prehrani sportaša.

Pod moderatorstvom Lipičanke Virne Krpan, gosti večeri bili su Margita Zlatić, nutricionistkinja i veslačica, Ante Šprlje, predsjednik Nadzorno-stegovnog odbora i Luka Liković, tajnik Udruge lađara Neretve. Također, večer su uveličali Dinko Tandara, bivši pomoćnik ministra hrvatskih branitelja, danas ravnatelj Uprave za savjetodavnu i psihosocijalnu pomoć i zdravstvenu pomoć u Ministarstvu hrvatskih branitelja i predsjednik Upravnog vijeća Doma hrvatskih veterana Lipik te Hrvoje Zeman, stručni suradnik za javnu nabavu u Hrvatskim šumama i strastveni veslač.

Predstavljajući monografiju, Luka Liković je istaknuo da sadrži sedamnaest poglavlja raznih autora, opisujući prvih 25 godina Maratona lađa. Posebno je naglasio kako je utrka u dolini Neretve doživjela pravu ekspanziju 2016. godine, zahvaljujući šokantnoj pobjedi Argonauta iz Bjelovara, koja je na određeni način spasila ovu manifestaciju te trasirala put proboju lađarstva u ostatak Hrvatske. Monografija, izdana 2023. godine, sadrži obiman i vrijedan materijal zanimljiv svakom veslaču, a Ante Šprlje izrazio je zadovoljstvo što je knjiga predstavljena upravo u Lipiku uoči 2. Lađarskog kupa grada Lipika.

U nastavku večeri, Dinko Tandara je progovorio o počecima lađarstva u Bjelovaru, prisjećajući se stasanja jednog lađarskog tima na kontinentu. Njegovo simpatično prepričavanje obuhvatilo je razdoblje od 2007. godine, kada su se tek upoznavali s vještinom veslanja, preko teških i iscrpljujućih treninga, do prvih značajnih uspjeha i konačnog trijumfa ekipe Argonauta na Maratonu lađa 2016. godine. Tandara je također govorio o nastanku druge bjelovarske ekipe „Šumara“, na što se nadovezao Hrvoje Zeman, dodajući razne anegdote iz višegodišnjih druženja s Argonautima i ostalim lađarima iz Hrvatske. Predavanje, protkano humorom i zdravom zafrkancijom, završilo je pričom o razvoju lađarstva u Bjelovaru kroz ekipe Argonauta, Šumara i ženski sastav Sparta.

Kulturnoj večeri nazočio je lipički gradonačelnik Vinko Kasana u društvu Dalibora Horvata, inicijatora Lađarskog kupa u Lipiku i člana bjelovarskih veslačkih družina te Slobodana Katunara, upravitelja Šumarije Lipik i Dejana Iličića, predstavnika sportaša Lipika.


Ispis  
Maraton lađa

Udruga lađara Neretve

Ivana Gundulića 4
20350 Metković
IBAN:
HR3423900011101433192 – HPB banka
OIB: 48309934764
MB: 01499355

Zatvori